• animalfriendshkweb

新豬年探舊朋友

初一至初四,去了新界不同地方餵倉狗, 探下班小朋友。

記得8年前, 在新年派狗糧是一件又辛苦又痛心的事,好多倉主都不餵狗, 有些連水也沒有, 我們只能在閘下面"攝"狗糧和水入去, 狗狗搶食打交。 街上狗狗都好餓好瘦, 一包狗糧很快便派完。

不過情況一年一年有改善, 倉地的人愛護動物的意識提高了。 今年, 更可以用"享受成果"來形容, 多年來一直安排這些倉地狗狗絕育, 現在眼見 99%的狗女已絕育, 隻隻神態輕鬆, 腰肥又健康, 不太肚餓, 不過有罐罐在手,牠們必定圍住從我們手中一口一口食, 好可愛。

絕育的確可以改變這些小朋友的命運, 多謝大家一直支持我們的理念, 祝每位都新年快樂, 心想事成:)


11 views

Recent Posts

See All

時常遇到老村民飼養貓狗,捉老鼠/看門口之用, 有些人都算善待小動物, 讓牠們自由走動, 提供兩餐。 但萬一生病受傷, 也不會牠們去看醫生, 理由通常是冇錢、仔女要返工唔得閒、拖唔到隻狗去診所之類, 圖中這一隻狗便是一例子。 這家人有4隻狗, 這裡車不到, 幾年前我們幫手帶去絕育, 自此每逢狗狗有事, 阿婆都只會叫我地去幫手。 今次是烏蠅蟲, 在耳仔入面, 需要去診所處理, 當然老人家說送不到去診所