• 動物朋友 Animal Frineds 香港HK

再到重災區

有時候我們會去巡一啲從前是重災區的地方,因為就算之前已安排所有狗絕育,但仍然會有人帶一啲新狗來養,所以我們一定要定期留意有沒有新狗。

果然有2隻狗

女還有2隻小狗,哥哥們雖然都認識我們,知道要絕育,但可能他們太忙,都唔一定會主動聯絡我們。

我們會盡快安排2隻成年狗女絕育,小狗就要過多兩個月再安排。總之,目的就是全部狗狗都要接受絕育。

有時候真的會感到氣餒,沒完沒似的,但就是知道要一直堅持下去才能幫更多貓狗!

11 views

Recent Posts

See All

有心冇力

時常遇到老村民飼養貓狗,捉老鼠/看門口之用, 有些人都算善待小動物, 讓牠們自由走動, 提供兩餐。 但萬一生病受傷, 也不會牠們去看醫生, 理由通常是冇錢、仔女要返工唔得閒、拖唔到隻狗去診所之類, 圖中這一隻狗便是一例子。 這家人有4隻狗, 這裡車不到, 幾年前我們幫手帶去絕育, 自此每逢狗狗有事, 阿婆都只會叫我地去幫手。 今次是烏蠅蟲, 在耳仔入面, 需要去診所處理, 當然老人家說送不到去診所